
UPPSTARTMÖTE VÄSTMANLAND TURISM 2018
Hej, stort tack för ert engagemang och energi under Uppstartmöte 2018. Här kommer en kort sammanfattning av vad vi berörde. Jag har även lagt in lite länkar till lite tips som jag tror kan komma till nytta.
Stort tack för all entusiasm och energi! Hoppas vi ses snart igen.
/ Jerry
Uppdragsgivare: Västmanland Turism >>
Föreläsningsbas: Destinationsutveckling – Tillsammans får ni det att hända >>
Foto: Henrik Wester, Västmanland Turism.
Se även: Energifyllda möten och föredrag med framtidstro vid årets Uppstartsmingel >>


NI HAR ETT OTROLIGT FÖRDELAKTIGT LÄGE
Jag är själv en av de som, under den tid jag var baserad i Stockholm, åkte till Västmanland för att få uppleva lite äkta natur. Några gånger blev det kanot och andra gånger djurspaning. Nu är detta drivet av mitt intresse för friluftsliv och jag är helt klart medveten om att det finns massor med intressanta kultur- och smakupplevelser och spännande aktiviteter. Det viktiga är dock – som ni redan känner till – ett helt otroligt utgångsläge. Stockholm ligger bara någon timma bort och Arlanda likaså. Jag hoppas ni inser att ni givet många andra regioner har ett guldläge!
Att ni även får verka i en region där man för någon tusenlapp kan få “Rådgivning för en bättre gästupplevelse och en hållbar utveckling” av Angelika, “Verksamhetsanpassad rådgivning i digitala kanaler och sociala medier” av Pia och “Affärsutveckling och internationell försäljning” av Åsa är rätt unikt. Kolla in erbjudandena här:
1. HUR SKA NI TILLSAMMANS TA VARA PÅ MÖJLIGHETERNA?
Det är här samsyn, strategi och fokus kommer in och under föredraget tittade vi lite snabbt på hur man kan gå från strategi till handling – både förslag på 6 steg som tar en fram och förslag på hur en handlingsplan kan utformas.
För att kunna få effekt på en nationell och internationell nivå behövs dock en samordning i strategin och handlingsplanen. Allra helst mellan regionen, kommunen och företagare. Det går absolut att som företagare göra en strategi totalt isolerad för den riktning destinationen tänker ta och ändå bli lönsam och attraktiv. Och visst går det som region eller kommun att göra en logotyp och en slogan och se resultat – men nog är det bättre om de produktägande företagen känner delaktighet. Allt det här vet ni redan men jag hoppas att fler vågar välja och välja bort och hitta en struktur som gör att alla känner sig delaktiga och vill bidra med sin kunskap och drivkraft.
Under föreläsningen tittade vi på hur man kan göra detta och när jag tittade runt i salen kändes det som att detta var något som man på håll kan bli lite bättre på. Både på företagarnivå – att inte spreta för mycket i sina ambitioner – och på myndighetsnivå, att kanske bli än tydligare i att utforma handlingsplaner där alla vet när och hur de kan bidra till Västmanlands och tillhörande kommuners utveckling.
2) VILKA ÄR DET SOM HAR HÖGST SANNOLIKHET ATT TRIVAS?
När ni väl valt riktning är det dags att fundera ut vilka du/ni ska vända er till. Här förundras jag dagligen över besöksnäringens övertro på hur man med små medel ska nå ut till Tyskar, Holländare, Norrmän, Barnfamiljer, WOPS, DINKS och allt vad man fyller listorna med i en förhoppning att alla ska bli nöjda. Det här gäller både regioner, kommuner och företagare.
Vi tittade på vad som krävs för att målgruppsarbetet blir kraftfullt och gick även igenom en enkel modell på hur man kan lära sig mer om sin målgrupp. Det är dessa insikter ni använder er av när ni tar bilder, gör filmer och så vidare. Vi tittade även på hur man genom tydlig facebook segmentering kostnadseffektivt kan uppnå sina mål. Vi såg även hur man genom kanske lite oväntade kombinationer kan göra sin kommunikation än mer effektiv.
Kortfattat – se till att välja besökare som du tror har högst chans att gilla den upplevelse ni erbjuder. Jag brukar säga “who cares wins” – den som bryr sig mest vinner. Vill du läsa mer om det, kolla in det här inlägget


3) HUR SKA DU TA DIG IGENOM BRUSET?
Bra, är ni överens om strategi och nyckelmålgrupper där ni även avsatt budget till respektive målgrupp har ni kommit en lång väg. Då blir nästa fråga ”hur” ska du få uppmärksamhet, föra en dialog som leder till förtroende och som på sikt konverterar till ett besök hos just er? Att planlöst lägga ut bilder på facebook eller instagram och få 10 likes från nära och kära är kanske inte det bästa sättet. Vi gick igenom några parametrar som kan hjälpa besöksnäringsföretag att skapa uppmärksamhet (Något som vi går på djupet på under föreläsningen “Platsmarkandsföring“)
Ska er region, kommun och ditt företag ta er genom bruset behöver ni hitta något som sticker från mängden på något sätt. Förmodligen är det något ni redan har. När ni väl hittat det är det bara sätta igång. Vill ni djupdyka lite i detta, kolla in dessa två inlägg:
Om du arbetar med landsbygdsutveckling kan detta vara intressant att kolla in detta, för ofta är den digitala närvaron något som de flesta borde ta tag i.
4) VEM KAN DU SAMARBETA MED?
”Om du vill gå fort gå själv, om du vill gå lång gå tillsammans”. Samarbeten och partnerskap är sjukt viktigt. Ska ni sätta Västmanland och Bergslagen, Mälardalen och regionens kommuner och ditt företag på kartan är samarbete en nyckel. Men som många känner till är det utmanande att samarbeta med parter som brister i visionen, strategin och inte har en tydlig målgrupp eller hittat sin särskiljning. De nätverk jag sett fungera består ofta av parter där man gjort sin hemläxa innan man kommer till bordet.
Det betyder dock inte att man inte kan samverka innan dess, det ska man göra från start och då bör fokus återigen vara på samsyn kring vision, strategi och handlingsplan – har man inte det kommer nätverksträffarna bli totalt verkningslösa. Men har alla parter man en tydligt riktning, djupa målgruppsinsikter och tydliga positioner – då kommer nätverket ta er till nästa nivå. Tro mig. Kolla in detta exempel från Skuleberget.
5) DU BEHÖVER INTE VARA PERFEKT
Fasen, du som läser det här har förmodligen uträttat mängder med saker – både inom arbetslivet och privatlivet. Så påminn dig själv om att det krävs tålamod. Se till att du och dina kollegor eller partners gör ert absolut bästa, givet era förutsättningar för stunden, vare dag – varje vecka – varje månad.
Varje bransch har sina förutsättningar och vi som arbetar inom besöksnäringen har ju förmånen att förmodligen arbeta med något vi verkligen brinner för. Men utmaningen ligger ofta i att kombinera arbetsliv med privatliv där man kanske även är partner eller förälder och samtidigt förstå alla komplicerade regler vi ställs inför, dokument, ansökningar, skatter och löner och sedan där på natten sätta sig med strategier, handlingsplaner och uppdatera de sociala kanalerna.
Men jag upplever inte utmaningen vara brist på visioner eller avsaknad av kunskap, vill du veta något har google ofta svaret. Ofta handlar frustrationen i detta skede om att man inte redan i steg 1 lyckats välja ut några saker som man vill genomföra dem väl och välja bort andra. Det är fantastiskt att vilja uppleva mycket, men låt inte det paralysera. Så försök fokusera och hitta ett sätt att hålla passionen vid liv. Och du – ha kul!
Jag hoppas att vi har förmånen att ses igen på något sätt. Vill ni läsa lite mer om en föreläsning som ofta brukar komma efter den vi just sammanstrålade för kan ni komma in detta:
Tills dess – ha det bäst!
Nu kör vi.
Jerry
VILL DU BEHÅLLA KONTAKTEN?
På facebook och instagram försöker jag dela med mig av lite tips och pepp. Ni hittar mig här:
Facebook >>
Instagram >>
MARKNADSFÖRING – SÅHÄR LIGGER DET TILL
MARKNADSFÖRING – TVÅ FÖRMÅGOR NI BEHÖVER
För att lyckas behöver ert företag, organisation eller plats just detta >>
TRE TIPS FÖR EN LEVANDE LANDSBYGD
HUR MARKNADSFÖR MAN EN PLATS?
Vad samtliga destinationer och turismföretag måste förstå >>