GJORT ÄR BÄTTRE ÄN PERFEKT

När jag är föreläser om entreprenörskap hamnar jag ofta i intressanta diskussioner. Många jag möter har storslagna drömmar som ännu är kvar att realisera. När jag nyfiket frågar vad som står mellan dem och deras mål så är svaren ofta desamma – brist på erfarenhet och tid. Detta är inga unika hinder. Snarare är det hinder som alla måste lära sig ta sig över. När jag frågar vidare visar det sig att det istället handlar om två faktorer – strävan efter perfektion och rädslan att misslyckas.  I detta inlägg tänkte jag ta mig an det förstnämnda hindret.

 

PREFEKTION ÄR INGET DÅLIGT

Låt mig först och främst säga att strävan efter perfektion kan vara en utmärkt drivkraft och jag är enig om att ”bra” sällan är ”bra nog” för att nå de resultat man drömmer om. Men om man inte ens börjar – hur ska man då kunna inleda resan från bra till bättre?

Det finns säkert flera av er som läser detta som kanske önskar att ni redan gett ut en bok, startat ett företag eller bytt karriär. Sammantaget är det mängder av intressanta saker som skulle kunna gjorts men istället har man valt fortsatt i samma spår. Så onödigt.

 

…MEN DET ÄR EN ILLUSION

Vet du vad, perfektion är så nära en myt man kan komma. I teorin så är perfektion absolut ett eftersträvansvärt ideal. Men i verkligheten går det knappast att uppnå. Strävan efter perfektion skapar istället ofta besvikelser. Jag har fått se flera skisser på bra idéer som inte blivit verklighet för att personen bakom anser att det inte var bra nog för att visa upp för omvärlden. Att det inte var ”helt perfekt”. Snälla, gör dig själv en tjänst och slå bort det beteendet om du kan. Du behöver inte vara perfekt för att nå dit du vill eller bli den du vill bli. Du behöver inte vara perfekt. Det är en illusion. En lögn. Så snälla släpp det.

 

BÖRJA MED DET DU HAR

Det enda sättet att få något gjort är att börja. Börja därifrån du är idag och lägg till det du har – för du har förmodligen redan vad som krävs. Du har din passion, din talang, dina erfarenheter och ditt nätverk. (Är du över 50? Grattis! (Viktigt meddelande till dig som fyllt 50 >>) Försök inte vara felfri. Det behövs inte och ingen är det. Se istället till att komma igång så du får njuta av resan av att hela tiden bli lite bättre på det du gör. Steg för steg, varje gång du försöker, så kommer du lite närmre ditt mål.

När vi lanserade Fjällräven i USA 2009 började vi i en sliten lokal i NOLITA (North of Little Italy). Julen 2016 prydde Fjällräven hela Times Square. När vi började bygga upp FriluftsByn 2013 åkte vi till Ramsele och hämtade EU-pallar som fick fungera som soffor. 2016 var vi nominerade till Stora Turismpriset som Sveriges mest innovativa besöksnäringsföretag. Det handlar om att börja – perfektion får komma senare.

Vill du göra ett magasin om din favoritplats? Ja men gör då det: Magasin Höga Kusten >>
Vill du flytta hockeymatcher till naturis? Då gör du det: Höga Kusten Pond Hockey >>
Vill du arrangera konserter? Ja men hitta en yta och sätt igång: Skule Naturscen >>
Gillar du gin och vill starta ett eget destilleri? Köp en panna: Hernö Gin >>

Inget av ovan exempel har startats av människor som hade allt på plats eller fullt visste vad de gjorde. De satte igång och blev bättre ju mer de försökte. Så vad väntar du på?

 

NÄR DU KÖR FAST – BE OM HJÄLP!

Det finns många fördelar med att börja skapa något och sedan visa det för andra. Om det du gjort uppskattas – toppen, bygg vidare. Om det inte gör det, justera och prova igen. Det är exakt så du tar dig framåt. Steg för steg. Jag frågar direkt jag kör fast eller vi inte kan komma överens. Det kan handla om allt – loppsträckning, t-shirt tryck eller logotyper. Hitta modet att börja och våga fråga andra om hjälp. Ingen är perfekt. Kan du samarbeta med fler ännu bättre.

Gillar ni att vara ute med andra? Samla ditt nätverk och kör igång en Utefest >>
Gillar du mat och dryck samt att samla människor? Varför inte arrangera en Smakfest >>
Vill du arbeta kreativt? Samla likasinnade High Coast Creative >>

Allt kommer bli så mycket enklare om ni hjälps åt. Men då måste du våga fråga. Vänta inte på att allt ska vara perfekt. Kör du fast – be om hjälp.

 

DET ENDA SOM ÄR PREFEKT ÄR NU!

Så när ska man då börja? Ja som du säkert redan vet så finns det inget perfekt tillfälle. Om du väntar på det perfekta tillfället, den där perfekta tiden när alla förutsättningar finns på plats, då kommer inget hända. Istället måste du  skapa den möjligheten och situationen. Det enda som egentligen är perfekt är just nu.

Så vart vill jag komma. Ja om du vill skapa något, låt inte strävan efter perfektion stoppa dig från att börja. Låt det växa och tillåt dig själv att bli och vara osäker. Din dröm är något du växer in i. Ta det där första steget och glöm ordet ”perfekt” för en stund. Och du, våga ta hjälp av andra.

Om du inser att denna stund – just denna stund (alltså just nu) – är det perfekta tillfället att börja förverkliga dina drömmar. Att just denna stund, och kanske närmsta halvtimman, är det perfekta tillfället att ta modet till dig att lista ditt kunnande och nätverk för att sedan ta nästa steg mot det du drömmer om. Vad skulle du skriva ner på din lista?
– Bra, ta fram papper och penna och sätt igång!

/ Jerry

TIPS
VILL DU STARTA TURISMFÖRETAG?

Då bör du svara ja på dessa 10 frågor >>

TIPS
VIKTIGT MEDDELANDE TILL ER SOM FYLLT 50

Ni har gott om tid >>

WORKSHOP:
ER FULLA POTENTIAL

Samsyn, Samarbete och Stamina >>

PERSONLIGT MÖTE:
VILL DU SES?

Vill du bolla tankar och idéer? >>

WORKSHOP: ER FULLA POTENTIAL

Samsyn, Samarbete och Stamina >>

PERSONLIGT MÖTE: VILL DU SES?

Vill du bolla tankar och idéer? >>