8 TIPS TILL DIG SOM FÅTT DITT FÖRSTA JOBB ELLER PRAKTIKPLATS.

 

Vilken grej. Du har tagit nästa steg i din personliga utveckling. Stort grattis! Förmodligen har du kämpat hårt för det. Nu är det dags för nästa steg – att ta tillvara på den chans du förtjänat. Så var börjar man? Här hittar du åtta tips på hur du kan tänka. Om du även vågar prata om din ambition med din arbetsgivare så gör det.

Jag menar allvar. Om du ser din nya arbetsgivare i ögonen och berättar att du tänker göra ditt absolut bästa på jobbet. Att du lovar att vara närvarande och försöka bidra med din energi, talang och kunnande. Att du vill hjälpa andra när du har lite mindre att göra och att du kommer försöka tänka ut en lösning de gånger du kört fast. Att du vill ta ansvar över din egen utveckling och lära av andra. Kan du säga det, alltså oj vad de kommer bli imponerande. På riktigt!

1. VAR NÄRVARANDE!

Ok du har fått komma in i företaget, toppen, grattis och “high five” på den! Men nu gäller det att visa att du vill vara kvar. Då måste du vara närvarande. Inte bara fysiskt. När du är på jobbet, var på jobbet.

2. SÄTT IGÅNG!

Var nyfiken och framåt men framförallt var dig själv. Kom dock ihåg att de bästa arbetsrelationerna baseras på respekt och förtroende och det kommer från att få saker gjorda, inte bara pratar om det. Försök få saker gjorda.
Tips: Gjort är bättre än perfekt >>

3. HJÄLP TILL!

Innan du blivit erfaren kommer det dyka upp stunder när du får luckor och det blir mindre att göra. När det händer, se dig omkring, förmodligen finns det något du kan hjälpa till med. Fråga kollegorna eller hitta egna uppgifter. Det går alltid att städa upp i fikarummet.

4. FÖRKLARA HUR DU TÄNKER!

När du kör fast – alla gör det då och då – ta då som vana att förklara hur du tänkte innan du körde fast och kom gärna med egna lösningar. Det uppskattas av alla. Det är roligare att hjälpa personer som visar att de försökt innan de frågar om hjälp.

5. GÖR DITT ABSOLUT BÄSTA!

Förmodligen har du inte all kunskap som behövs. Du har inte heller erfarenheten, kontakterna eller nätverket. Men du kan ha viljan att arbeta hårt för att lära dig. Gör det! Att se att du försöker ditt bästa kommer – i alla fall under en första tid – vara allt företaget kräver.

 

6. LÄR AV ANDRA!

Alla företag är lite olika. Försök hitta vad det är som gör att vissa personer lyckas bättre än andra. Vad driver dem? Hur tacklar de problem? Hur fattar de beslut? Under din läroperiod behöver du sällan uppfinna hjulet – studera och lär dig av de bästa.

 

7. TÄNK FLER STEG

Schackspelare är fantastiska på att tänka några steg fram. Deras drag bygger en bas för framtida drag. Tänk även så på jobbet. Var kan uppgifterna ta dig? Hur kan du ta större ansvar? Vad kan du lära dig och vilka kontakter kan du knyta? Varje dag och varje projekt ger dig nya möjligheter. Ta vara på dem.
Tips: Ha tålamod >>

 

8. UTMANA!

När du väl visat att du vill vara kvar, att du tar till dig av hur saker och ting görs och börjar leverera och knyta kontakter internt och externt, ja då är det dags att börja utmana. Berätta hur du anser att saker bör göras och försök få ett eget projekt.
Tips: Säg vad du tycker >>

 

VIKTIGT MEDDELANDE TILL ER SOM FYLLT 50

Ni har gott om tid  >>