SÅ BLIR DU “ÅRETS NYFÖRETAGARE 2020”!

2017 blev jag utsedd till Årets Nyföretagare med min senaste satsning FriluftsByn. Det var såklart otroligt trevligt men än mer spännande är att då priset delas ut till ett företag som inte är äldre än tre år så är detta året då 2020 års vinnare förmodligen kommer att skapas.

Någonstans sitter det alltså just nu en person eller några personer som precis tagit eller snart tar modet till sig att våga satsa på sin dröm. Att följa sin passion. Kanske är det till och med ditt namn man läser upp om tre år. Medan du går mot scenen spelas hela din resa upp i ditt huvud. Hundratals andra företagare applåderar och du kan njuta av tre år av glädje, slit och lärdomar. Du gjorde det! Men var börjar man?

Ok, det finns såklart inget recept och mycket lär man sig bara genom att försöka. Det ligger i företagandets natur att förutsättningarna konstant ändras. Så det enda man egentligen kan göra är att sätta igång. Du kommer att lära dig bokföring, marknadsföring, företagsutveckling och allt det där under resans gång. Så för att få fler att kasta loss och kanske inspirera någon till att satsa på att bli Årets Nyföretagare 2020 så kommer här 10 tips på hur man kommer igång.

#1. HITTA DIN PASSION OCH SKRIV NER DIN VISION

Vad brinner du för? Alltså vad får dig att vakna med ett leende på läpparna eller med Foppa-blicken påslagen? Kanske har du redan hittat det – annars kanske du behöver tid till eftertanke. Oavsett. Hitta din passion och formulera en grov vision som får det att kittla i magen. Det kommer vara läskigt att skriva ner det. Men det är ett första steg mot den plats du kan befinna dig på år 2020!

Med FriluftsByn har vi som vision att ”Skapa en mötesplats med äventyr och avkoppling för friluftsfolk från hela världen”. Vad brinner du för? Vad vill du skapa? Skriv ner det. Bara genom att skriva ner det har du tagit ett första steg. Sätt upp det på kylskåpet, bredvid sängen och intill arbetsplatsen. Så gå och hämta papper och penna!
Tips: Musik som får dig att drömma stort >>

#2. MOBILISERA DITT NÄTVERK

En nyckelfaktor för att förverkliga din vision är ett starkt nätverk. Vilka kommer stötta dig? Vilka vill vara med? Det kan handla om allt från vänner och familj till personer med liknande värderingar. Berätta för andra om din vision. Lägg ut det på facebook, instagram, linkedin, ja överallt. Du kommer bli överraskad av hur många fler som drömmar om något liknande som du samt delar dina visioner och värderigar. Bra, samla dem kring dig. Dessa personer kommer ge dig energi eller kanske en hjälpande hand. Kan du även gå med i någon förening eller liknande för att få mer kunskap kring din passion så gör det.
Tips: Skapa ett klimat där sanningar hörs >>

#3. REGISTRERA VERKSAMHET OCH SKYDDA DITT NAMN

Ok, dags att ta modet till dig. Nu blir det på riktigt. För det är lika bra att köra igång. Välj företagsform utefter vad du ska arbeta med och om du ska starta ensam eller om ni är flera. Ansök även om F-Skatt. Se även till att skicka en ansökan till bolagsverket som granskar och godkänner namnförslag, men ett första steg är att se om ditt tänkta namn är taget. Se även till att söka skydd för varumärke, patent och design hos PRV. Självklart ser du även till att registrera domännamn, facebook, instagram och youtube konton. (Annars kommer någon annan göra det)

#4. GÖR EN GROV STRATEGI

För att få riktning och fokus i din satsning är det viktigt att du skriver ner någon typ av strategi. Vad vill du uppnå under de närmsta tre åren och hur planerar du att göra det? Gör en nulägesanalys och lär känna alternativen och dina kunder. Utefter detta tar du dig en funderare kring dina styrkor och svagheter samt möjligheter och hot. Försök hitta ett sätt att särskilja dig från alternativen och erbjud något som dina kunder kommer uppskatta. Var ärlig – både mot dig själv och andra. Strategin bör vara utmanande men ändå realistisk på ungefär 3-5 år. Om du kan, sätt upp några delmål.

#5. GÖR EN HANDLINGSPLAN MED BUDGET

Med strategin klar – gå vidare med en handlingsplan för det närmsta året. Gärna med tydliga checklistor. Var noga med att se över om du behöver tillstånd för det du planerar göra. Skriv ner vad som ska göras samt ett tydligt målvem som ska göra det – när det ska göras – vilka fler som kommer behöva involveras samt vad det kommer att kosta. Detta leder vidare till budget.

I startbudgeten skriver du ner vad som krävs för att du ska kunna komma igång. Därefter är det dags för en grov resultatbudget och en likviditetsbudget. I resultatbudgeten gör du en enklare översyn där du uppskattar dina löpande kostnader och intäkter över året. Försök få en känsla av hur mycket du måste sälja för att täcka dina kostnader. Fastna inte i detaljerna utan försök få en helhetsbild.

Det är dock otroligt viktigt att se till att du kan täcka månadsutgifterna så om du vill vara helt säker är det klokt att göra en grov likviditetsbudget. Det vore inget vidare om du vet att du kan få betalt om ett år men får lägga ner på grund av brist på pengar efter tre månader.
Budgetmall: Almi Budgetmall >>

#6. GÖR DITT BÄSTA VARJE DAG!

Äntligen börjar det riktigt roliga. Det är nu du väcker lejonet i dig. Det är nu du kommer att testas – din disciplin, din uthållighet och ditt tålamod. Din kreativitet och din förmåga att se lösningar. För det kommer stunder där du kommer känna “nej, det går inte“. Det är inte ett tecken på att du ska ge upp utan snarare en hyllning till att du är framme vid den punkt där många ger upp – men inte du! För när du tror att du gjort allt du kunnat, det är då du tar ett steg till. Framgång kommer från många många små saker som görs rätt – om och om igen. Dag ut och dag in! Du kör på tills du har satt kryss i hela checklistan.
Läs mer: Gjort är bättre än perfekt >>
Tips: Musik som gör att du får saker gjort >>

#7. HÅLL ORDNING PÅ EKONOMIN

Se till att hitta rutiner för att ta hand om det administrativa. Detta är min sämsta gren. Jag har fått ägna veckor åt sådant som bara hade tagit några timmar om jag tagit tag i det direkt. Gör inte samma misstag som jag gjort. Den oro som uppstår är svår att beskriva så jag tar det en gång till – skapa rutiner! Idag har vi insett fördelarna med ett webbaserat system som ger bra överblick och använder oss av Visma Eekonomi. Jag önskar att vi gjort det från första dagen.
Tips: Visma Eekonomi >>

#8. HITTA SAMARBETSPARTNERS

Nätverkande är viktigt från dag ett, men du kommer märka att det förmodligen kommer krävas en del resultat av dig innan du kan ingå partnerskap med andra företag. Du kan behöva bevisa att du inte bara är en av de cirka 70 000 personerna som kommer starta företag 2017 och av vilka nästan en tredjedel kommer ha avvecklats innan år 2020. För att skapa strategiska partnerskap krävs det att du kan bevisa att du menar allvar. Har du gjort ditt bästa varje dag och har koll på din ekonomi så kommer du märka att det är lättare att inleda partnerskap. Och du kommer behöva dem.

#9. FIRA FRAMGÅNGAR

För att komma framåt måste du sätta mål. Det vet de flesta. Men för att orka hela vägen fram måste du se till att fira dina framgångar. Och fira ofta! Inte bara de stora resultaten. Det kan vara att ni fått en samarbetspartner, lyckats hitta en lokal eller att ni fick upp er första hemsida. Det spelar ingen roll – fira! Det ska vara kul att driva företag och det är upp till er själva att göra det kul. Glöm inte heller bort att låta ert nätverk och era partners ta del av firandet. De behöver säkert också lite mer glädje i tillvaron. Om du vågar – dela din glädje vitt och brett. På riktigt, glädje och energi smittar.

#10. REPETERA!

När du är framme i detta stadium kan det kanske känns som att du har koll på läget. Det kan vara en skön känsla. Men den är förrädisk. De ledare som verkligen lyckas i det långa loppet har något som närmast kan liknas med en produktiv paranoia. Dessa går regelbundet igenom planen för att vara förberedd.

Det kommer förmodligen storma även kring dig och det är det som du gör innan stormen drabbar dig – beslut och disciplin samt buffertar och stötdämpare som redan är på plats – som kommer avgöra om ditt företag drar i från, hamnar på efterkälken eller går under när stormen kommer. Därför bör du se till att då och då snabbt repetera ovan punkter.

Detta innebär inte att du ska överge din dröm, din strategi eller handlingsplan. Det handlar snarare om att lära sig zooma ut från de små detaljerna för att få en helikopterblick över nuläget och vad som komma skall och utifrån det fatta snabba, men ändå noga övervägda, beslut för att sedan zooma in för förstklassiga genomföranden. Det är förmodligen detta som kallas rutin. Rutin kommer från repetition.

VET DU VAD – PRISER SPELAR INGEN ROLL!

Om ganska exakt tre år är det 2020. Tre år är fullt tillräckligt för att få igång en verksamhet. Det tog oss tre år att ta Fjällräven från Sveriges 183:e mest populära företag till Sveriges näst mest populära företag efter IKEA och Google. Det tog tre år att få FriluftsByn i rullning.

Jag vet inte vad du drömmer om men den kommer inte bli verklighet om du sitter i soffan och funderar på den de närmsta tre åren – så varför inte investera i lite tid för att göra din dröm till verklighet?

Och vet du vad, det kanske inte blir du som tar emot priset som “Årets Nyföretagare 2020” och ärligt talat är det inte det viktiga. Det viktiga är att följa sitt hjärta. Och med all den teknik som finns till hands idag har det aldrig varit enklare att hitta likasinnade människor och förverkliga sina drömmar.
– Så varför inte ge det en chans?

Lycka till!
Jerry

ÅRETS NYFÖRETAGARE

Intervju innan prisutdelningen av Årets Nyföretagare. Fyra timmar senare fick vi priset.

ETT TIPS!

Få ordning på ekonomin från dag ett. Vi lärde oss den hårda vägen.

TIPS
VILL DU STARTA TURISMFÖRETAG?

Då bör du svara ja på dessa 10 frågor >>

TIPS!
VIKTIGT MEDDELANDE TILL DIG SOM FYLLT 50!

Du har gott om tid att förverkliga din dröm >>

FÖRELÄSNING: ENTREPRENÖRSKAP

5 faktorer som får företag att växa >>

FÖRELÄSNING: ENTREPRENÖRSKAP

5 faktorer som får företag att växa >>