



TANKESMEDJA FRILUFTSLIV
Stockholm 2018-04-19
Hej, tack för er energi och närvaro under min föreläsning under Tankesmedjan för Friluftsliv. Alltid kul att få tid att umgås med likasinnade, ta del av spännande diskussioner och lyssna till andras erfarenheter.
Som ni säkert redan känner till är Besöksnäringen idag Sveriges snabbast växande basnäring. 1 av 5 nya arbeten skapas inom besöksnäringen och detta är ofta det första arbetet får våra ungdomar och även många nyanlända. Besöksnäringen är kort och gott Sveriges jobb och integrationsmotor.
Men denna utveckling kommer inte av sig själv och vi måste arbeta tillsammans för att ta nästa steg. Här kommer en kort sammanfattning av dagens dragning kring vad jag tror vi behöver mer av för att fortsätta utveckla Svensk besöksnäring.
Hoppas vi ses snart igen
Jerry




1. LÅT OSS FÖRBÄTTRA SAMSYNEN
Som vi alla känner till så har vi otroliga förutsättningar för fortsatt tillväxt inom naturturism. Det görs ett fantastiskt arbete runt om i landet, men vi kan bli bättre. För att kunna ta nästa steg i utvecklingen upplever jag att vi skulle behöva förbättra samsynen kring ansvarsområden och tydliggöra strategier och handlingsplaner – nationellt och regionalt samt mellan myndigheter och entreprenörer.
Det görs såklart redan mycket bra. Under föreläsningen visade jag på några positiva exempel. Men jag tror att om vi skulle kunna bli lite bättre så skulle vi kunna öka både omsättning och sysselsättning. Under föreläsningen tittade vi snabbt på:
- Hur myndigheter och företag bör skapa en bättre samsyn, rollfördelning och handlingsplan. Idag genomförs projekt som upplevs gå rakt emot de gemensamma målen. Exampel SVT Play “Trafikverket utgör osund konkurrens >>“
- Hur både Sverige, våra regioner och företag skulle må bra av tydligare fokus och väldigt konkreta handlingsplaner och kommunikationsplaner nedbrutna på årsbasis så att vi kan få en bättre översikt och bygga vidare på varandras insatser. Just nu vet för få företag vad vi kommunicerar som land eller som region. Just nu vet för få regioner hur företagen planerar att kommunicera sitt utbud. Vill vi utveckla besöksnäringen och hävda oss internationellt behöver vi tillsammans göra den mer affärsmässig.
Potentialen är enorm så låt oss tillsammans ta tillvara på den.



2) LÅT OSS VÄSSA SÄRSKILJNINGEN
Syns man inte finns man inte. Ska besöksnäringen fortsätta att växa i en ökad internationell konkurrens måste vi vässa särkiljningsförmågan och addera en smula realism i målsättningarna. Personligen förundras jag dagligen över besöksnäringens övertro på hur man med små medel, i jämförelse med mediabruset, ska nå ut till Tyskar, Holländare, Norrmän, Barnfamiljer, WOPS, DINKS och allt vad man fyller listorna med i en förhoppning att alla i regionen ska bli nöjda eller att man som företagare självbedrägligt tror att budgeten räcker till att nå brett. Detta skapar helt slogans som “Hitta ditt…”, “Tusen skäl att besöka…”, “Du behöver inte välja”. Man pratar till alla – men ingen tar till sig.
- Vi behöver öka särskiljningsförmågan bland besöksnäringens aktörer.
- Destinationer behöver få en mer realistisk syn på sina målgruppsbredd för att öka möjligheten att ta sig igenom det internationella bruset.
- Vi behöver öka insynen kring var, när och hur vi genom för kommunikation och vilka effekter vi förväntar oss. Just nu slösas resurser då vi nationellt, regionalt och på företagarnivå inte samordnar våra insatser.
Vi tittade även på en förenklad modell med “Egenskaper” och “Särskiljande Egenskaper” som kan ge nyttiga insikter. Det är dessa insikter vi sedan använder oss av när vi vill få uppmärksamhet – genom hemsidor, foton, filmer etc. Vi tittade även på hur en knivskarp målgrupp ökar effektiviteten och lönsamheten bland annat genom facebook-annonsering. Här hittar ni tre inlägg som kan vara intressanta.
- Två förmågor som gör er till bättre marknadsförare >>
- Marknadsföring, såhär ligger det till >>
- Hur marknadsför man en plats >>
Om du arbetar med landsbygdsutveckling kan detta vara intressant att kolla in detta, för ofta är den digitala närvaron något som de flesta borde ta tag i.
Vikten av paketering. Höga Kusten Trail
Vikten av paketering – Höga Kusten Hike
Föreläsning: Destinationsutveckling >>
Föreläsning: Platsmarknadsföring >>



3) LÅT OSS SKAPA LÖNSAMMA SAMARBETEN
”Om du vill gå fort gå själv, om du vill gå lång gå tillsammans”. Besöksnäringen bygger redan idag mångt och mycket på samarbeten. Men vi kan utvecklas och jag hoppas fler blir bättre på att skapa de där lite mer oväntade och spännande samarbetena som sticker ut och blir extra intressanta. Varför inte tänka utanför just själva besöksnäringen för att ge extra kraft och synbarhet. Kanske hittar du även lite inspiration på oväntade kombinationer i denna artikel:
Musiker tolkar Svenska Naturen =
Sounds Like Sweden
Arkitektur + Natur = ARKNAT
Smaker från Naturen = Smakfest
Bartenders + Natur = Cocktail Awards
- Skapa starka regionala nätverk med lönsamma samarbeten baserat på samsyn och särskiljning.
- Tänk utanför besöksnäringen för att få hävstång och vidare spridning.
- Dröm stort, börja smått, ha kul – skala snabbt.
Vi tittade även på exemplet Docksta där samarbetet mellan myndigheter, företag, föreningar och privatpersoner utvecklats till en framgångssaga. Besökarna bidrar till att ICA ökar sin omsättning och har utökat sina öppettider, Preem får sälja mer bensin och kioskvaror och restauranger och caféer får fler gäster samtidigt som det skapas nya jobb. I tider där många mindre orter avvecklas och servicen minskar på landsbygden fortsätter lilla Docksta att växa tack vare ett nära samarbete på orten.



VILL DU BEHÅLLA KONTAKTEN?
På facebook och instagram försöker jag dela med mig av lite tips och pepp. Ni hittar mig här:
De senaste tipsen: Facebook >>
Få löpande inspiration: Instagram >>
Kontakta mig: Kontakt Jerry Engström >>
Tack för att du orkade läsa hela vägen hit.
Bästa hälsningar
Jerry
Föreläsning: En Levande Landsbygd >>
Föreläsning: Digitalisera Landsbygden >>
MARKNADSFÖRING – SÅHÄR LIGGER DET TILL
MARKNADSFÖRING – TVÅ FÖRMÅGOR NI BEHÖVER
För att lyckas behöver ert företag, organisation eller plats just detta >>
TRE TIPS FÖR EN LEVANDE LANDSBYGD
HUR MARKNADSFÖR MAN EN PLATS?
Vad samtliga destinationer och turismföretag måste förstå >>