HUR MARKNADSFÖR MAN EN PLATS?

Runt om i Sverige finns mängder av upplevelser för oss som bor här eller besöker oss. Det är fantastiskt. Det som är mindre fantastiskt är att vi inte alltid är så bra på att göra andra uppmärksamma på dessa härliga upplevelser. Denna konst – att göra andra uppmärksamma på just sin destination, region, plats eller besöksmål kallas ofta ”platsmarknadsföring”. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av lite tips på hur just du kan bli bättre på just platsmarknadsföring.

Vi tar det från början – Destinationsutveckling.

Innan vi går in på Platsmarknadsföring måste jag bara beröra vad som kallas Destinationsutveckling. Detta är otroligt viktigt och en förutsättning för effektiv platsmarknadsföring. För mig är det en självklarhet att marknadsföring föregås av ett gediget varumärkesarbete. På samma sätt som alla anställda i ett företag måste stå bakom varumärket måste alla aktörer i en region bidra till destinationens varumärke. Det är grunden i all platsmarknadsföring och det absolut viktigaste är att alla aktörer hjälper till och helhjärtat bidra med sin talang, kompetens och kunskap. Det är detta som vi går igenom under föreläsningen om Destinationsutveckling, Sveriges mest populära föreläsning inom turism som till skrivande stund arrangerats på 24 platser runt om i Sverige. Vill du veta mer om denna föreläsning klicka in på länken nedan, den kommer ge er region energi och gemensamma insikter kring hur ni kan utvecklas tillsammans.
Föreläsning I: Destinationsutveckling – Tillsammans får ni det att hända >>

Nästa steg – Platsmarknadsföring!

När er destination samt även du och ditt företag har samsyn, delar insikter med varandra, hittat er särskiljning och har lönsamma samarbeten – då har ni riktigt goda förutsättningar att bli effektiva platsmarknadsförare. Då gäller det att börja med att ta ett steg tillbaka och inse att ert besöksmål inte enbart är en geografisk plats. Ert turismföretag är lika mycket en samling tankar och känslor kring upplevelser och löften om just ert erbjudande. Tankar och känslor som formas av egna upplevelser och allt ni och andra säger om er. Det är detta som tillsammans avgör om jag vill besöka just er – eller göra något annat med min tid eller pengar. Har ni väl förstått det blir det tydligare vad du ska försöka uppnå genom platsmarknadsföring.

Platsmarknadsföring är inte sälj!

Er kanske viktigaste uppgift som platsmarknadsförare att tillsammans med era medarbetare och på just ert sätt berätta om era värderingar, er passion, er plats, era upplevelse och vilka behov just ni kan hjälpa till att fylla. Kan ni involvera tidigare besökare eller samarbetspartners – ännu bättre! Att på facebook berätta att ni hyr ut cyklar för 300 kr dygnet är för mig inte platsmarknadsföring  – det är försäljning. Så även alla inlägg som i princip säger “nu har vi öppet – kom och köp”. Tyvärr blandar allt för många ihop destinationsutveckling, platsmarknadsföring och försäljning och det är därför jag just nu anlitas för att hjälpa andra att bli bättre på hantverket platsmarknadsföring. Under föreläsningen delar jag med mig av modeller och konkreta tips och kommer hjälpa dig och övriga deltagare att bli ännu bättre på att skapa uppmärksamhet och bygga förtroende som konverterar till fler besök. Du kan läsa mer om föreläsningen här.
Föreläsning II: Platsmarknadsföring, uppmärksamhet, förtroende och fler besökare >>

Ge mig något av värde så får du min tid!

Platsmarknadsföring handlar i grunden om självinsikt och empati. Du måste förstå mig som besökare och att jag innan jag vet vem du är, vad du står för och vad du kan göra för mig är chansen rätt liten att jag vill ge mig ut på den där cykeln eller bryr mig om att du har öppet. Presentera istället dina värderingar, din passion eller dina erbjudanden på ett så kreativt sätt att jag faktiskt lägger märke till dig och ge mig därefter något av värde som belöning. Om du ger mig värde – dina bästa cykelrundor, visar mig turen på en karta och beskriver vilken tur du tror passar just mig och kanske vad andra tyckt om att cykla just kring er – ja då är chansen större att jag ger dig lite av min tid. Ju mer värde du ger mig och ju mer tid du får av mig desto starkare blir vårt band och vet du vad – tillslut kanske jag bestämmer mig för att besöka dig och hyra en cykel. Det är platsmarknadsföring.

Vilket värde kan du ge?

Så den viktigaste frågan inom platsmarknadsföring är – utifrån mina grundstyrkor, min passion och mina upplevelser – hur kan jag få uppmärksamhet av de personer som jag tror kommer gilla mitt erbjudande och hur kan jag därefter ge dem så pass mycket värde att de en dag väljer att besöka just mig.

Vilka kanaler ska jag då välja?

Efter du bestämt dig för vilken typ av värde du kan leverera bör du ta en titt på vilka kanaler du ska använda. Kortfattat bör du lära dig hantera din hemsida, google my business, tripadvisor, facebook, instagram och youtube. Detta är något vi går igenom under föreläsningen. Men lika viktigt är att du förstår sambandet mellan innehåll, sammanhang och distribution. Börja med att leverera mer värde så tar vi det andra senare – eller så tittar du förbi när föreläsningen Platsmarknadsföring hålls på en plats nära dig.

Nu kör vi!
Mer värde = Fler besökare.
/Jerry

FÖRELÄSNINGAR:

WORKSHOPS: