TIPS TILL DIG SOM ÄR KRING 20 ÅR

Om du är kring 20-år – Grattis! Du är just nu påväg in i en av de mest spännande perioderna i ditt liv. Jag kommer själv ihåg känslan. Det var en kombination av glädje och en smula spänning – nu börjar snart vuxenlivet. Idag snart 20 år senare tillhör jag den lyckliga skaran som har förmånen att jobba med min passion och under delar av året få åka ut till skolor och arbetsmarknadsdagar för att dela med mig av mina erfarenheter, framförallt min syn på entreprenörskap. Dock hinner jag bara träffa så många av er så jag tänkte passa på att ge er lite tips här istället. För ni är grymma – men det finns några saker ni bör tänka på!

 

NI ÄR GRYMMA – MEN DET FINNAS NÅGOT NI MÅSTE LÄRA ER!

Det första jag vill säga till er unga är att ni är grymma – för ni är det. Låt ingen påstå något annat. Ni är nytänkande och utmanar normer. Ni vill bli sedda som individer och har ofta så mycket energi att den snarare är svår att rikta och fokusera. Det är grymt! Var glad åt det. Men det finns något jag upplever att ni saknar. Och det är tålamod.

Jag både uppskattar och känner igen mig i er vilja att uppnå snabba resultat. Men ni är tusan snäppet värre än jag var. Detta driv är absolut någonting positivt – men när det även leder till att många av er tyvärr ger upp allt för fort så är det inget vidare. Så låt oss tillsammans reda ut det här.

 

DU ÄR PÅVÄG IN I EN FANTASTISK TID!

Först och främst, om du är kring 18 – 24 år så är du på väg in i några av de mest fantastiska åren av ditt liv. Och vet du vad, just din generation råkar även ha en helt otrolig timing som ger er helt unika förutsättningar att i framtiden få arbeta med det ni brinner för. Det är ordentligt lyxigt. Grattis! Dina mor- och farföräldrar hade inte en närhet av de möjligheter som du har.

 

NÖRDARNAS TID ÄR HÄR

Om du hade ett specialintresse för säg 20 år sedan – alltså innan Internet – var det otroligt komplicerat att hitta likasinnade. Det fanns kanske någon årlig träff man kunde lästa om i tidningen och sedan var det brevväxling i någon klubb. Det låter helt galet, jag vet. Nu kan du inspireras av och nå ut till andra bi-odlare, microbryggerier, surfare, app-skapare eller vad du nu har för intresse på bara några klick. När du väl hittat vad du brinner för kan du skapa en hemsida på några timmar och erbjuda dina tjänster eller produkter on-line på nolltid. På riktigt, fatta att du har otroliga förutsättningar. Efter du gjort det, akta dig för prestationsångesten. Säg efter mig T-Å-L-A-M-O-D!
(Läs gärna även detta: Gjort är bättre än perfekt >>)

 

”NU” ÄR FANTASTISKT MEN INTE RIMLIGT

För att ge dig lite perspektiv på tålamod. Min upplevelse är att det tar minst 3-5 år att bygga upp något bestående. Givet att du kanske inte har erfarenheten av exempelvis 40-åringar som jag – tänk minst 5 år. Att det sedan finns artiklar som vinklas som att saker hänt över natten är bara larvigt och brist på grundlig journalistik.

På nätet kan man läsa att det tog cirka 8 månader att utveckla Angry Birds. Men det man ofta glömmer bort att berätta är att Niklas Hed, Jarno Väkeväinen and Kim Dikert gjorde 51 spel och nästan gick i konkurs innan de bestämde sig för att göra ett spel till. De skissade på 10 spel om dagen innan de en dag kom fram till Angry Birds. Deras 52:a spel som släpptes 2009, sex år efter de gjort sitt första spel tillsammans. Enligt mitt sätt att se på det tog Angry Birds 6 år av samarbete – inte 8 månader. Air BNB känns relativt nytt för många – men Brian Chesky, Joe Gebbia och Nathan Blecharczyk gjorde sin första hemsida med kartor år 2007. Det är 10 år sedan! Nu pratar vi tålamod!

 

LIVET ÄR INTE ”ON-DEMAND”

Det jag tror kan stöka till det i tankekedjan är att ni vuxit upp i en tid när ni inte behöver vänta på typ något alls. Ok, jag överdriver lite men ni behöver inte vänta på ert favoritprogram det är bara köra ”on-demand” och i stort sett de flesta väntetiderna är borta tack vare snabbt bredband och mobila enheter. Det är toppen. Men det innebär inte att allt går att få så snabbt.

Tålamod och disciplin är kanske tråkiga ord men tillsammans med att ha kul är det grundstenarna som kommer göra att du i framtiden kan ha lyxen att få jobba med det just du brinner för.

 

DU VET ATT DEN GREJEN PÅ TV INTE GER DIG MAGMUSKLER

Oavsett de annonser som poppar upp på nätet finns det inga 4-veckors dieter som fungerar. Det vet du. Det finns inte heller något 10-punkts program i världen som ensamt kommer få dig att komma på vad du vill eller ta dig till ditt drömjobb. (Även om det kan vara värt att kolla in listor som: 10 steg till ett företag >>) Det är egentligen bara en sak som kommer leda till att du får arbeta med det som du brinner för. Riktigt jävla hårt och smart arbete – diciplin, kreativitet och en stor dos tålamod.

Du får inga magmuskler av att rulla en sak på golvet tre minuter om dagen och du får inte ditt drömjobb genom att slöbläddra i en lärobok eller stå med händerna i byxfickorna på praktiken. Det vet du. Så vad stoppar dig? Visst, det kan vara läskigt att ta första stegen och kanske finns det annat som också lockar. Men låt inte läskigt hindra dig från att bli den du vill vara. Den goda nyheten är att du har gott om tid! Om ett antal år kommer du inse att du hade all tid i världen.

 

DU HAR ALLT TID I VÄRLDEN!

Njut av att vara i din ålder. Det innebär att du har tid att laborera, tänka utanför boxen och lära dig från misstag. Om 20 år kommer du förstå vilken lyx det är. Så jag hoppas att du kan ta till dig faktumet att du har väldens möjligheter och gott om tid utan att för det låsa dig i någon typ av prestationsångest.

På allvar, om du är kring 18 år så kan du ju typ vara vaken 18 timmar om dygnet – så varför inte lägga 4 timmar per dag på det du brinner för? Om du skulle göra det de kommande 7 åren så kommer du ha lagt 10 220 timmar på din passion. Dra bort 220 timmar på högtider och annat så har du fortfarande 10 000 timmar. Du har säkert hört myten om att 10 000 timmar är precis vad som krävs för att du ska bli expert på något. Även om det kanske inte alltid är sant så pekar det på en viktig parameter som många verkar ha glömt bort i dagens snabba samhälle – tålamod! Och om du följer detta kommer du vara expert på din passion innan du ens fyllt 30.

Det är en otrolig lyx. Du kommer nog snart inse att förutom att få umgås med de man älskar och hålla sig frisk så är möjligheten att få göra det du brinner för förmodligen det bästa som kommer hända dig i ditt liv. Att få syssla med det man älskar kommer betyda så otroligt mycket mer än saker.

När jag skriver detta önskar jag från hela mitt hjärta att jag kan övertyga dig om att lägga lite tid på att hitta det du brinner för och ägna dig åt att bli bra på det. Det är förmodligen därför jag inte kan sluta skriva. Men lägg några timmar varje dag. Du kommer tacka dig själv.

 

GLÖM INTE BORT ATT INVESTERA I DIG SJÄLV

Jag ser så många som tjänat sina första pengar och spenderar det på en utekväll, en klocka eller någon ny telefon. Det kanske är bra – man måste fira när man når delmål. Men lova att du också ser till att investera i din passion och i något som ger värde på lång sikt. Om du bara lägger någon timma per dag på det du vill göra i framtiden så kommer det fortfarande finnas hur mycket tid som helst över till att samla polarna och ta en fika, träna och kolla film och äta chips.

Var medveten om att du just nu går in i en period där du kan testa vad du brinner för på alla sätt och vis. Res och upplev världen, starta det där företaget du går och funderar på och misslyckas. Gör så många misstag du bara kan. För det enda du kommer förlora är lite tid – och just nu är tid något som du har massvis av. Tid är den mest värdefulla tillgången i hela världen och du har massor! Så gör något av den! Du kan inte misslyckas!

 

VAD SKA DU GÖRA?

Jag hoppas du inser att du har massvis med tid att lära dig saker och ändå årtionden till att faktiskt utföra något. Det är otroligt häftigt. Men du måste börja! För några innebär det att man studerar vidare på Universitet – toppen men glöm inte bort att samtidigt laborera ute i verkligheten. Gå med i föreningar, sök praktik och extraarbeten hos något företag eller varför starta ditt egna företag parallellt med studierna. Böcker har gett mig massor, men utan att laborera i verkligheten blir det lätt bara ord och termer du lär dig repetera.

För andra innebär det praktiskt arbete – kanon, du kommer lära dig massor. Men glöm inte bort att det finns viss teori som är bra att ta del av. Så köp lite böcker – det finns massvis på amazon – eller gå några kurser då och då. Du har säkert någon form av lön så varför inte ta 20% av lönen till att löpande investera i dig själv? Är du frisör – varför inte gå en make-up kurs? Kör du lastbil – varför inte ta busskörkort? Jobbar du med media – varför inte ta kvällskurser i filmredigering?

 

DET ÄR DU SOM BESTÄMMER!

Du kommer förmodligen bara få ett liv. Så lova mig att du förstår att du börjar bli vuxen nu och att du har alla möjligheter att få syssla med det du brinner för. Det är upp till dig. Men låt inte heller det kännas som en börda – ha tålamod – men stå inte heller med händerna i byxfickorna eller med armarna i kors och se denna chans glida förbi.

Kör så det ryker! Men ha tålamod!
Jerry

P.s. Om du har en förälder som passerat 50 år bör du be dem kolla in detta >>

TIPS
VILL DU STARTA TURISMFÖRETAG?

Då bör du svara ja på dessa 10 frågor >>

TIPS
VIKTIGT MEDDELANDE TILL ER SOM FYLLT 50!

Ni har gott om tid  >>

INSPIRATION FÖR UNGA

Jerry är flitigt anlitad av bland annat arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsdagar runt om i Sveriges för att ge tips och energi till ungdomar som ska ta steget ut i arbetslivet eller kanske söker just sin väg framåt.
Här hittar du mer information: Inspiration för unga >>