1. LÅT OSS DISKUTERA MYNDIGHETERS GRATISCAMPINGAR 

Myndigheternas gratiscampingar, framförallt de i direkt anslutning till besöksnäringens campingar, slår hårt mot branschen.
– Är det inte dags att sätta marknadsmässiga priser för övernattning vid myndigheters utrustade campingplatser?

Sommaren 2016 konstaterade Dagens Industri att ”de offentliga ställplatserna är ett av de största hoten mot Sveriges campingar”. Jag både förstår och uppskattar att myndigheter vill locka turister till sin region.

Problemet är bara att när denna ambition resulterar i att man bygger upp och driver egna campingplatser eller blundar för problematiken med gratis ställplatser i direkt anslutning till befintliga campingar. Paradoxalt nog konkurrerar dessa då ut den lokala turistnäringen. Att uppmuntra till nyföretagande inom besöksnäringen samtidigt som man lägger beslag på kundunderlaget är inte bara missledande, det är osund konkurrens.

EN CAMPINGPLAST ÄR EN CAMPINGPLATS

Att använda begrepp som “rastplats” eller “ställplats” gör det inte till mindre osund konkurrens. Om ett företag bygger en anläggning där turister kan övernatta i sina campingfordon är det enligt myndigheternas definition en camping. Rimligtvis bör vi använda samma begrepp för myndigheternas anläggningar. Framförallt de utrustade med toaletter och tömningsanläggningar.

Om någon myndighet skulle få för sig att bygga fastigheter längst våra vägar där man kostnadsfritt kan övernatta, borde dessa rimligtvis kallas hotell eller vandrarhem. Inte rastrum eller rasthem. Därför väljer jag att kalla myndigheternas campingplatser för just campingplatser.

Om det offentliga skulle få för sig att bygga fastigheter längst våra vägar där man kostnadsfritt kan övernatta, borde dessa rimligtvis kallas hotell eller vandrarhem. Inte rastrum eller rasthem. 

Tyvärr verkar övertrampen vanligt förekommande runt om i Sverige. Konkurrensverket konstaterar i sin senaste rapport att den snedvridna konkurrensen från det offentliga förefaller vara vanligt förekommande inom restaurang, konferens och camping.

EN NATIONELL UTMANING

Myndigheters gratiscampingar är något som förekommer över hela Sverige. Här är några aktuella exempel:
Öland: Campingar rasar mot Ölands ställplatser >>
Sundsvall: Kritiserar kommunen för gratis husbilsparkering >>
Höga Kusten: Vid Skuleberget i hjärtat av Höga Kustens investerar man miljonbelopp i nya dygnet-runt-öppna toaletter, upptäckarpark och förbättrade gratis ställplatser i anslutning till befintliga campingar. Utifrån gratiscampingen kommer det även erbjudas gratis guidade vandringar hela sommaren. För att locka även de utländska turisterna arrangeras dessa på både engelska och svenska. Närliggande campingar och guideföretag står frågande och ser på.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom är kritisk till den generella utvecklingen – Kommunernas uppgift borde vara att underlätta lokalt företagande, inte att slå undan benen för dem.

BILD: Vid Skuleberget i Höga Kusten kommer man sommaren 2017 kunna campa gratis för att därefter delta i gratis guidade vandringar och leka i Upptäckarparken med fri entré. För att försäkra sig om att lägga beslag på besökarna annonserar myndigheterna sina gratiserbjudanden via sökordsmarknadsföring. De intilliggande campingarna, guideföretagen och leklanden informeras om alla satsningarna via media. Jag tror bestämt det finns en del att reda ut.

FÖRSLAG:
Sätt marknadsmässiga priser för övernattning vid myndigheters utrustade campingplatser!

Vi måste få klarhet kring myndigheters campingplatser som begränsar och utarmar besöksnäringens campingar.

Parkeringsplatser i kommunala parkeringshus är avgiftsbelagda så det vore inte orimligt att följa några kommuners goda exempel att ta ut en avgift för att övernatta på myndigheters campingar, alternativt begränsa ställplatser till 6 timmar.

Jag har absolut inget emot friheten som allemansrätten erbjuder. Det som däremot bör diskuteras är anläggningar som genom sitt läge direkt konkurrerar med besöksnäringen.

Egentligen är det rätt logiskt. Är man hungrig besöker man en restaurang, café eller livsmedelsbutik. Får man problem med bilen eller husbilen besöker man en verkstad. Vill man tanka besöker man en bensinstation. Vill man övernatta på en tillrättalagd anläggning med wc och dusch vänder man sig till ett hotell, pensionat, vandrarhem, stugby eller camping. 

Det är är så vi skapar sysselsättning och skatteintäkter inom besöksnäringen. Det är så vi skapar passionerade företag som kan konkurrera på den internationella marknaden.

/ Jerry Engström, Turismentreprenör och Föreläsare och Workshopledare inom platsmarknadsföring och destinationsutveckling.

Låt mig återigen göra tydligt att det pågår många bra initiativ (Se exempel under punkt 3) och jag är övertygad om att det inte finns någon myndighet som medvetet vill konkurrera ut besöksnäringens företag. Många gör ett bra jobb. Men om vi ska göra en uppriktig och omsorgsfull ansträngning att ta Svensk besöksnäring till nästa nivå måste vi fatta bra beslut i samtliga led samt våga diskutera både möjligheter och hot mot en ökad omsättning och sysselsättning. Besöksnäringen, vi har en del att reda ut! >> 

MER OM DESTINATIONSUTVECKLING OCH PLATSMARKNADSFÖRING
– 8 byggstenar för ett starkt besöksmål >>
– 5 faktorer som krävs för att lyckas som turismföretagare >>