8 TIPS INFÖR 2017

Snart lämnar vi ytterligare ett spännande kommunikationsår. Under året har facebook stärkt sin roll som konkurrent till Google inom e-handel, fler företag har hittat ut på Snapchat och Instagram började äntligen tillåta företag att boozta sina inlägg vilket gjort social media än mer intressant. Trendordet “omnikanal” från 2015 har blivit vardagsmat när de flesta framgångsrika företagen arbetat hårt för att skapa en smidig upplevelse från nätet hela vägen ut i butiken eller till sin upplevelse och ordet “Storytelling” fortsätter stöka till det hos många. 

Såhär under hösten har nog de flesta redan börjat planera sin kommunikation för 2017. Därför kommer här några tips på vad du som företagare, destinationsutvecklare, besöksnäringsföretagare eller marknadsförare bör ha koll på inför 2017.

 

1. VÄRNA OCH VINN

“Våga och vinn” är ett begrepp som är toppen då du ska starta en verksamhet eller ta nästa steg som företagare. Men glöm inte bort dina kunder eller besökare. Ju mer “Big Data” vi har för att analysera händelser desto mer verkar vissa företag se kunden som en statistisk massa eller bästa fall som en målgrupp. Dina kunder är människor med behov och känslor precis som du. För en dialog – värna och vinn. Ställ och svara på frågor. Bry dig. Det är precis vad social media handlar om. Glöm inte det under 2017.

2. FÖRTROENDE, FÖRTROENDE, FÖRTROENDE!

Antalet budskap som är riktade mot oss fortsätter öka lavinartat. Inte minst genom sociala medier där de flesta kanalerna nu öppnat dörrarna för annonsörer. Detta har gjort oss än bättre på att blockera budskap och endast ta in det som verkligen berör för stunden. När du väl fått uppmärksamhet och chansen att berätta om just ditt erbjudande är förtroende avgörande. Glöm kaxiga får, låtsaskaraktärer och annat trams. Fundera på hur du kan inge förtroende och gör det.
Bra exempel: Volvo. Made By People

3. FÅ KOLL PÅ KAMPANJERNA

Alla vet att tiden då det gick att posta ett inlägg på din förtagssida på facebook och du nådde i stort sett alla som gillat sidan är förbi. Nu behövs annonsering. Försök förstå dig på annonseringen. Välj målgrupp med omsorg och lär dig analysera vad som händer. Följ upp hur man interagerar på din facebooksida och hur man rör sig på din hemsida genom google analytics. Se vad som ger bäst resultat. Få företag har budget att slösa på kommunikation som ej ger resultat. Låt 2017 bli året då du gör smartare val.

4. VÅGA VIDEO

Innehåll är fortfarande otroligt viktigt. Framförallt rätt innehåll i rätt tid. Idag hanterar de flesta företag text och bild, något som gjort video till det särskiljande formatet. Har du inte tagit mod till dig så är det dags under 2017. Börja laborera och gör det inte för svårt. På samma sätt som du själv tar bilder med mobilen, slå bara på filmläget och kör igång.

5. TÄNK STORYSHARING!

De flesta marknadsförare vet att de egentligen inte äger sitt varumärke. Tyvärr stökade begreppet “storytelling” till det för många då det verkar som att marknadsförare plötsligt trodde att människor plötsligt ställt om till att uppskatta envägskommunikation. Glöm “storytelling” och tänk istället “storysharing”. Ge dina användare utrymme att dela sina drömmar och erfarenheter som är relaterade till just din verksamhet. Har du inte möjliggjort användargenererat innehåll är det hög tid 2017!
Bra Exempel: Fjällräven Polar  >>

6. FYSISKA MÖTEN

Det råder ingen tvekan om att digital media i allmänhet och social media i synnerhet är otroligt effektiva kommunikationskanaler. Men någonstans verkar vi tappat bort att de digitala relationerna blir starkare om de backas upp med fysiska möten. Det kommer även öka förtroendet. 2017 är det återigen dags att sy ihop de digitala och de fysiska mötena.
Bra exempel: Le Bon från Lidl

7. INTE BARA VAD – MEN HUR

Många företag jag träffar som upplever att de inte får spridning på sitt innehåll lägger ungefär 80% av sin budget och tid på själva skapandet av film, foto eller texter och därefter ynka 20% på att sprida resultatet. De framgångsrika företagen jag träffat har en omvänd ratio. 2017 bör du se över hur du fördelar tid och budget mellan “vad” du vill sprida och “hur” du ska få spridning.

8. GÅ LIVE!

Andelen företag som laddar upp film i sociala medier ökar konstant och så även hastigheten på vår uppkoppling. Detta har banat väg för en ny typ av kommunikation – livestreaming. Detta ger dig inte bara en extra skjuts av algoritmerna i social media utan ger dig även möjlighet att föra en dialog direkt med dina följare. Missa inte denna chans!

FLER TIPS OM VARUMÄRKESBYGGANDE OCH MARKNADSFÖRING

Ovan inlägg skrevs hösten 2016 och jag hoppas att ni som tog till er av råden har fått resultat av era ansträngningar. Jag fyller löpande på med små inlägg om varumärkesbyggande och marknadsföring. I skrivande stund är detta tre relativt nya inlägg. Jag hoppas du hittar något värdefullt i dem.