DEN KREATIVA LANDSBYGDEN

Det är hög tid att justera gapet mellan antaganden och verkliget. Landsbygden är idag minst lika kreativ som städerna.
– Kombinationen av intryck och tid för reflektion gör landsbygden till en perfekt grogrund för nytänkande, menar Jerry Engström, entreprenör, föreläsare inom Landsbygdsutveckling och vinnare av priset Årets Landsbyggare 2017.

Låt mig erkänna – jag hade inte fullt koll på hur det låg till. För fem år sedan levde jag i villfarelsen av att det var i städerna man måste bo för att få verka kreativt. Jag kunde inte ha mer fel. De senaste fem åren har jag fått lära mig att landsbygden är en helt makalöst kreativ plats. Men innan jag fortsätter vill jag vara tydlig – städer är absolut kreativa. Vi måste sluta ställa stad och landsbygd mot varandra som två motpoler. Att en plats bär på några egenskaper utesluter inte att en annan plats kan bär på samma möjligheter. Däremot upplever jag att det finns en enorm skev bild av landsbygden som icke-kreativ. Jag hoppas kunna bidra till att gapet mellan åsikt och verklighet minskar.

Landsbygdens otroligta utbud

Först och främst, låt mig börja med att slå hål på myten om att utbudet på landsbygden minskar. Kreativitet och nytänkande kräver tillgång till en viss mängd produkter, tjänster och intryck och då måste vi redan här inse att landsbygden aldrig haft så stort utbud som just nu. FriluftsByn ligger vid Skuleberget i Höga Kusten. Härifrån har jag tillgång till lika många saker som jag haft i den största stad jag bott i.

“När vi inte kan ta in mer intryck går vi ut, kanske paddlar eller vandrar innan vi tänder en eld och funderar vidare.”

När vi ska förbättra belysningen inför hösten går vi in på Lamp24 klockan nio på kvällen och får tillgång till över 30 000 modeller av lampor och ljuskällor. Vi har dem vid dörren några dagar senare. Vill vi ha inspiration till nya spännande byggnationer riggar vi projektorn mot väggen och får en biokänsla. Sedan googlar vi och kollar bilder på pintrest och instagram. När vi inte kan ta in mer intryck går vi ut, kanske paddlar eller vandrar innan vi tänder en eld och funderar vidare. Det är rätt så najs. Så snälla inse – det har aldrig funnits ett så stort utbud på landsbygden som just nu, ingen ska påstå något annat. Vissa fysiska butiker stänger men det öppnas fler butiker varje dag!

Kombinationen av tillgång till intryck och tid för reflektion är två av de viktigaste ingredienserna för kreativitet och nytänkande. Utifrån denna kombination finns det många fördelar att verka från landsbygden.

 

Landsbygden är en fantastisk mötesplats!

Men egentligen är det inte det befintliga utbudet som är intressant när vi pratar kreativitet. Det är möjligheten att kombinera tidigare erfarenheter och kunskaper med nya intryck för att skapa nya idéer, produkter och tjänster.

Här har de senaste årens tekniksprång spelat en otroligt viktig roll. Från mitt kontor med berget i ryggen och havet i blickfånget har jag Skype möten med Visit Sweden där vi diskuterar hur Sverige kan bli ännu vassare på att visa upp våra fantastiska upplevelser i det internationella bruset från Kanada, Norge, Island och Österrike. Jag leder möten på Öland om cykelturism runt sjön Bolmen i Småland och sitter i ull-undersället och delar tankar och tips på konferenser i destinations- och landsbygdsutveckling medan deltagare ställer frågor i chatt-fönstret. Vi har möten med partners runt om i hela Sverige via Facebook Messengers videotjänst. Det är faktiskt helt otroligt.

Sedan är det självklart så att jag då och då sätter mig och jobbar från tåget innan jag deltar fysiskt. Man ska absolut inte underskatta fysiska möten. Det brukar bli någon gång per månad och de minskade levnadskostnaderna gör att jag kan åka förstaklass och äta räkmacka med gott samvete.

Tillgången till snabb uppkoppling från landsbygden gör att det idag är möjligt att delta i möten eller hålla föreläsningar oavsett var du är. På bilden föreläsning om Destinationsutveckling och desingmöte med Nicklas och Johannes på Spik Studios i Göteborg.

Den kreativa landsbygden

Jag är långt ifrån den enda som arbetar på detta sätt. Det finns hundratals som mig. Som valt att verka på landsbygden för att kunna ta del av all världens intryck och kombinera det med ett lugn som i alla fall jag behöver för att skapa. De låga kringkostnaderna, främst i boende, har frigjort tid till värdefull reflektion. För mig är det en lyx och en källa till kreativitet.

“Då tempot är något lägre skapas utrymme för nyfiken. “

Något annat som jag noterat är att här på landsbygden umgås man mer utanför sin så kallade ”box”. Det finns för få marknadsförare för att bara träffa andra marknadsförare. Det finns för få restauranger för kockar bara ska umgås med andra kockar. Det finns för få it-specialister för att de bara ska umgås med andra it-specialister. Så vi ses, utanför våra boxar. Då tempot är något lägre skapas utrymme för nyfiken. Det finns tid att ställa frågor och ta till sig av nya synsätt och vinklar. För mig har antalet oväntade möten ökat sedan jag lämnat städerna. På vägen hem kan jag svänga förbi Hernö Gin, eller varför inte Musikmakarna som skapar ny musik, eller vänner som skapar upplevelser. Varje gång vi möts skapas en gnista. Allt kanske inte blossar upp till en eld, men tids nog brukar det hända saker.

“A careful balance of nature, creativity and community” det är det närmsta vi lyckats att beskriva FriluftsByn. Här presenterar vi vårt synsätt på Friluftsliv för journalister från bland annat Forbes Magazine och Süddeutsche Zeitung. Att globala mediahus som dessa visar intresse är bara ett av många tecken på det pågående skiftet.

En föreläsning om “Friluftsliv och Kreativitet” blev starten på ARKNAT , en kombination av Arkitektur och Natur som efter tre år och 15 kreationer vinner pris som Årets Arkitektur 2020.

En outtömlig källa av kreativitet

Kombinationen av alla tillgängliga intryck, möjligheten till lugn och reflektion i naturen och närheten till människor med helt andra erfarenheter och kunskaper är för mig en helt outtömlig källa till kreativitet. Kreativitet handlar om att bryta etablerade mönster och se omgivningen med nya ögon. Att se vad alla redan sett men tänka vad ingen tidigare tänkt. Den kreativa processen handlar ofta om att sätta samman sånt som redan finns eller om man vill, addera något nytt. Och det är något som alla kan. Men det blir enklare om man samarbetar.

Efter en föreläsning om kopplingen mellan “Friluftsliv och Kreativitet” hör Martin Björklund från Sweo av sig och efter två möten bestämmer vi oss för att kombinera arkitektur och natur. Vi tar de första tre bokstäverna från varje område och skapar Arknat. Tre år senare vinner vi pris för Sveriges Bästa Arkitektur. Friluftsliv och Kreativitet i praktiken.

När vi kommer i kontakt med musikmakare uppstår nya koncept som Sounds Like Sweden. När vi träffar passionerade gin-mästare så skapas cocktail tävlingar i skogen. Det finns så många exempel

 

 

“Kreativitet handlar om att bryta etablerade mönster och se omgivningen med nya ögon. Att se vad alla redan sett men tänka vad ingen tidigare tänkt. 

Den kreativa processen handlar ofta om att sätta samman sånt som redan finns eller om man vill, addera något nytt.  Och det är något som alla kan. Men det blir enklare om man samarbetar.”

Jerry Engström.

 

Man gör sina egna val.

Landsbygden är inte för alla. Lika lite som staden är för alla. Förmodligen söker de flesta kanske efter en kombination. Oavsett vad så erbjuder båda platserna en grogrund för kreativitet. Det jag däremot önskar är att fler förstår att landsbygden sitter ett antal parametrar om är otroligt fördelaktiga – natur och mer utrymme för reflektion.  

Det här är inget nytt även om förändringen på landsbygden inte alltid syns utifrån – förutom kanske en ökning av stora inglasade fasader i söderläge mot havet och rejäla terrasser – så har det skett en enorm förändring på insidan. Snabba uppkopplingar, en större acceptans för distansarbete och kreativa kluster som FriluftsByn öppnar upp helt nya vägval för de som vill arbeta kreativt.  

För mig precis som för dig.
Välkommen!

Jerry Engström
Instagram: @jerryengstrom
Mail: jerry@jerryengstrom.se

FLER LANDSBYGDSTANKAR FRÅN JERRY
Om du tyckte det här var intressant läsning så hittar du några fler tankar här.
– Tre tips för en levande Landsbygd >>
– Guldläge för Landsbygden >>
Om du vill få lite löpande tankar så hittar du mig på instagram @jerryengstrom