DEN KREATIVA LANDSBYGDEN

Låt mig erkänna – jag har tänkt fel. För fem år sedan levde jag i villfarelsen av att det var i städerna man måste bo för att få verka kreativt. Jag kunde inte ha mer fel. De sista fem åren har jag fått lära mig att landsbygden är en helt makalöst kreativ plats. Men innan jag fortsätter vill jag vara tydlig – städer är absolut kreativa. Vi måste sluta ställa stad och landsbygd mot varandra som två motpoler. Att en plats bär på några egenskaper utesluter inte att en annan plats kan bär på samma möjligheter. Däremot upplever jag att det finns en enorm skev bild av landsbygden som icke-kreativ. Jag hoppas kunna bidra till att gapet mellan åsikt och verklighet minskar.

Först och främst – Landsbygden har ett otroligt utbud!

Först och främst, låt mig börja med att slå hål på myten om att utbudet på landsbygden minskar. Kreativitet kräver tillgång till en viss mängd produkter, tjänster och intryck och då måste vi redan här inse att landsbygden aldrig haft så stort utbud som just nu. FriluftsByn ligger vid Skuleberget i Höga Kusten. Härifrån har jag tillgång till lika många saker som jag haft i den största stad jag bott i. När vi ska förbättra belysningen inför hösten går vi in på Lamp24 klockan nio på kvällen och får tillgång till över 30 000 modeller av lampor och ljuskällor. Vi har dem vid dörren några dagar senare. När vi bestämmer oss för att nästa år starta podd-radio går vi en tre-dagars kurs på nätet och har direktstöd över chatt, telefon och videokonferens. Vi väljer mellan all tillgänglig utrustning och två dagar senare har vi allt inkopplat. Vill vi ha inspiration till nya spännande byggnationer riggar vi projektorn mot väggen och får en biokänsla. Sedan googlar vi och kollar bilder på pintrest och instagram. När vi inte kan ta in mer uttryck går vi ut, tänder en brasa och grillar korv. Det är rätt så najs. Så snälla inse – det har aldrig funnits ett så stort utbud på landsbygden som just nu, ingen ska påstå något annat. Vissa fysiska butiker stänger men det öppnas fler butiker varje dag!

Landsbygden är en fantastisk mötesplats!

Men egentligen är det inte det befintliga utbudet som är intressant när vi pratar kreativitet. Det är möjligheten att kombinera befintliga erfarenheter och kunskaper till nya idéer, produkter och tjänster. Well, säg hej till Internet och snabb uppkoppling. Från mitt kontor med berget i ryggen och havet i blickfånget har jag Skype möten med Visit Sweden där vi diskuterar hur Sverige kan bli ännu vassare på att visa upp våra fantastiska upplevelser i det internationella bruset där Kanada, Norge, Island och Österrike kanske är oss mest identiska. Jag leder möten på Öland om cykelturism runt sjön Bolmen i Småland och sitter i ull-undersället och deltar på konferenser i destinations- och landsbygdsutveckling och ställer frågor i chatt-fönstret. Är det en avrapportering av ytterligare en förstudie som säger att det finns otroliga möjligheter samtidigt som handlingskraft saknas så kan jag själv snabbt bli effektiv och göra något annat medan jag lyssnar vidare. Jag älskar det! Sedan är det självklart så att de gånger det är riktigt intressant så sätter jag mig och jobbar på tåget innan jag deltar fysiskt för att sedan ta tåget tillbaka. Man ska absolut inte underskatta fysiska möten men ärligt talat så blir det sällan fler än några gånger per månad och då funkar tåget toppen. Om man vill.

Den kreativa landsbygden

Jag är långt ifrån den enda som arbetar på detta sätt. Det finns tiotusentals som mig. Som valt att verka på landsbygden för att kunna ta del av all världens intryck och kombinera det med ett lugn som i alla fall jag behöver för att skapa. De låga kringkostnaderna, främst i boende, har frigjort tid till värdefull reflektion men även utrymme för fler resor. För mig är det en lyx och en källa till kreativitet.

Något annat som jag noterat är att här på landsbygden umgås man mer utanför sin så kallade ”box”. Det finns för få marknadsförare för att bara träffa andra marknadsförare. Det finns för få restauranger för kockar bara ska umgås med andra kockar. Det finns för få it-specialister för att de bara ska umgås med andra it-specialister. Så vi ses, utanför våra boxar. Då tempot lägre tillåts vara nyfiken. Det finns tid att ställa frågor och ta till sig av nya synsätt och vinklar. För mig har antalet oväntade möten ökat sedan jag lämnat städerna. Hej grogrund till kreativitet.

En outtömlig källa av kreativitet

Kombinationen av alla tillgängliga intryck, möjligheten till lugn och reflektion i naturen och närheten till människor med helt andra erfarenheter och kunskaper är för mig en helt outtömlig källa till kreativitet. När en grupp arkitekter kontaktar oss efter ännu ett oväntat möte på en frukoststudio som arrangeras varje månad bestämmer vi oss för att kombinera arkitektur och natur. Vi tar de första tre bokstäverna från varje område och skapar Arknat. När vi kommer i kontakt med musikmakare uppstår nya koncept som Sounds Like Sweden. När vi träffar passionerade gin-mästare så skapas cocktail tävlingar i skogen. Jag kan fortsätta med att det är här ute på landsbygden som råvarorna finns och det poppar ständigt upp nya kreativa restauranger, att det är här industrilokalerna ligger och förädlingen ständigt pågår men jag tror poängen gått igenom.

Man gör sina egna val.

Landsbygden är inte för alla. Lika lite som staden är för alla. Många söker kanske till och med en kombination. Men båda platserna erbjuder kreativitet. Även om förändringen på landsbygden inte alltid syns på utsidan – förutom kanske en ökning av stora inglasade fasader i söderläge mot havet och rejäla terrasser – så har det skett en enorm förändring på insidan. Om vi förstår det öppnas det plötsligt upp helt nya vägval för de som vill arbeta kreativt.  För mig precis som för dig.

Välkommen!

Ps. Om du vill få fart på just er bygd. Missa inte detta
– Tre tips för en levande landsbygd >>

Ps II Händer det redan mycket men ni känner att ni inte når ut med allt spännande som händer. Kolla in dessa tips
– Digitalisera Landsbygden >>

SOUNDS LIKE SWEDEN – Några av Sveriges största musikskapare ger sig ut i naturen för att hitta inspiration till ny musik.
Läs mer: Sounds Like Sweden >>

ARKNAT – En festival som kombinerar Arkitektur och Natur och varje år skapar besöksmål i Höga Kusten.
Läs mer: Arknat >>

COCKTAIL AWARDS – Några av världens bästa bartenders beger sig till landsbygden för att hitta inspiration till nya drinkar.
Läs mer: Cocktail Awards >>

FÖRELÄSNINGAR:

WORKSHOPS:

TIPS:

LANDSBYGDSUTVECKLING: