PÅ ALLVAR – SÄTT IGÅNG NU!

Under de sista dagarna har det ramlat in en hel del mail från passionerade människor jag träffat under den senaste tidens föreläsningar. Det gör mig riktigt glad för det visar att något har hänt. De har blivit inspirerade och vill nu sätta igång och vill ha lite mer tips på hur de ska gå tillväga. Så här kommer de:

BÖRJA!
På riktigt – börja! Det är dags nu! På allvar. Jag tror du har funderat klart och ska du komma vidare är det dags att sätta igång. Skapa den där hemsidan, webbutiken, podcasten, Facebook-, Instagram- eller youtubekontot där du börjar beskriva din passion och vad du planerar erbjuda i framtiden. Börja måla, baka, odla eller vad du nu vill göra och ge värde till andra under din resa.

Ja men var börjar jag? På allvar, vet du inte hur man gör? Har du en smartphone eller dator? Bra – Googla! Där finns allt du behöver för att komma igång. Kurser i wordpress, videoredigeringskurser, podradio-kurser, hur du ystar ost eller blir florist. Allt finns en mening och ett enter bort. ”Hur bygger jag en hemsida i WordPress” + Enter!Hur gör jag en podd” + Enter. “Hur startar jag ett micro-bryggeri” + Enter. Det vet du. På riktigt, sluta snacka och sluta fråga massa människor utan börja lägga ner den tid som krävs eller anlita någon som gör det åt dig. Bra.

SEN DÅ?
I den eller de kanaler du väljer – sätt igång och ge oproportionerligt mycket värde till de som gillar samma sak som du eller du tror kan vara nyfikna på vad du nu brinner för. Mest passion och tålamod vinner. Men vad ska jag addera för värde? Ja men det måste du ju veta eller ta reda på. Hur? Låt din passion och ditt kunnande avgöra – testa och lär – testa och lär.

MEN NÅGOT TIPS KAN DU VÄL GE?
Absolut. Men du vet redan vad du borde göra så låt mig syna din buff. De flesta jag pratar med vet redan vad de borde göra. Skriva, fota, filma och/eller prata – ge värde – och dela med dig. Ofta sitter det i att man tycker det är lite läskigt – inte i att man inte vet hur man ska göra. Man är ängslig över vad andra ska tycka eller hur sin egna röst låter på film eller i podd. Jag respekterar det, men rädslan över hur din röst – som alla andra hör dagligen – låter i kameran kan väl fan inte hindra dig att komma igång?

Men tydligen är det så för många och istället för att möta rädslan väljer man tryggheten. Man googlar lite, läser ytterligare en artikel eller magasin och stryker under lite ord och meningar, åker på ett seminarium och berättar för andra om alla möjligheter man identifierat. Sluta med det nu. Alla vet att det finns möjligheter. Det pratas om det typ vid alla samtal. Tusentals personer pratar om vad man kan göra. Det räcker. Fan gör något!

Skriv, filma eller prata in bra innehåll och lägg ut det på nätet, gör en egen minimässa eller ställ ut på en befintlig, skippa semesterresan eller sälj lite prylar på blocket och lägg pengarna på utrustning, smarta annonser och skapa synbarhet och uppmärksamhet. Det kommer få det att börja röra på sig. Du vet det här.

Du vet även att ett sätt som inte få det att röra på sig är att för tionde gången sätta dig ner och göra ytterligare en strategi på ett löst papper du glömmer var du lägger, tuscha lite på en whiteboard eller sätta upp post-it lappar. Det räcker nu. Har du inte gjort det förut? Är det inte dags att börja nu? Testa – lära. Kalibrera. Testa – Lära. Kalibrera.

ACCEPTERA ATT DET ÄR LÄSKIGT!
Och du, jag förstår att det är läskigt att testa nya saker. Det tycker nog de flesta. Det är mänskligt. Jag har fjärilar i magen rätt ofta men har lärt mig att gilla känslan. Så mitt bästa tips – om du genuint vill att något ska hända så säg högt ”Nu börjar jag”. Högre. “IDAG TAR JAG FÖRSTA STEGET!”

Fan – gör något! Hur många artiklar behöver du?
Bra, nu slutar vi läsa. Det var sparken i rumpan.
– Kör!

NI MÅSTE LÄRA ER EN SAK: Till som är kring 20 år >>